Bloomberg: Criza imobiliară din Europa abia începe

Bloomberg: Criza imobiliară din Europa abia începe
Publicat: 03/11/2023, 07:30

Numeroase țări din Europa, printre care Germania și Franța, se confruntă cu încetinirea ritmului construcțiilor de locuințe, pe fondul creșterii prețurilor materialelor, al birocrației și ca urmare a reglementărilor din ce în ce mai stricte în materie de eficiență energetică, notează agenția Bloomberg, avertizând că problemele s-ar putea prelungi câțiva ani.

Într-un cartier din orașul german Düsseldorf, un cuplu spera să construiască o casă în cursul verii. Dar așteptarea pentru o autorizație de construcție a durat 16 luni, iar în această perioadă costurile pentru materiale și manoperă au crescut cu 85.000 de euro. În noile condiții, cei doi tineri au fost nevoiți să renunțe, pentru moment, la visul construirii propriei case, în contextul celei mai grave crize a construcțiilor care afectează Europa în ultimele decenii.

Situații similare sunt în întreaga Europă. Construcțiile de locuințe sunt în scădere din cauza costurilor, iar criza este accentuată de birocrație și de reglementările energetice din ce în ce mai stricte. Impactul se resimte asupra creșterii economice, riscând să alimenteze tensiunile politice.

Cele mai afectate țări sunt cele mai bogate. Numărul autorizațiilor de construcție în Germania a scăzut cu 27% în prima jumătate a anului, iar, în Franța, scăderea a fost de 28% în aceeași perioadă. În Marea Britanie, numărul permiselor de construcție a scăzut cu peste 25%, iar Suedia se confruntă cu cea mai gravă criză imobiliară de după anii 1990, oferta fiind doar o treime din cerere. Criza afectează la fel de mult familii și proiecte ample de construcții.

Această situație implică și faptul că guvernele nu reușesc să mențină angajamentele față de alegători. Suedia are o clauză constituțională care prevede acces la locuințe, dar numărul apartamentelor disponibile pentru închiriere nu mai face față cererii de câteva decenii. În Marea Britanie, angajamentul de a fi construite 300.000 de case pe an, asumat de Guvernul conservator în 2019, nu a mai fost respectat de câțiva ani.

În Germania, accesul la locuințe a fost unul dintre principalele angajamente ale coaliției care susține Guvernul Olaf Scholz, dar analiștii nu cred că până în 2026 se va atinge obiectivul de construire a 400.000 de case anual.

”Asigurarea spațiilor locative este una dintre sarcinile esențiale ale statului. Iar eșecul este clar. Dacă nu putem rezolva criza imobiliară, ne vom confrunta cu amenințări la adresa democrației”, afirmă Kolja Müller, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat german (SPD), apreciind că ascensiunea formațiunii de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este, parțial, efectul crizei imobiliare.

Tendințele nu sunt în scădere în toată Europa. În Portugalia și Spania, spre exemplu, se construiesc mai multe locuințe decât în 2015.

Dar, în restul Europei, numărul insuficient de autorizații de construcție reflectă în primul rând politicile guvernamentale slabe. Construcțiile de case sunt influențate de condițiile de pe piață și de reglementările publice. Combinația generează reducerea investițiilor și volatilitate pe piețe, iar actualele costuri mari de finanțare și ale materialelor fac în multe cazuri construcțiile de case neprofitabile, cu excepția celor de lux.

În trecut, guvernele aveau un rol mai activ în construcții, dar situația s-a schimbat în ultimele decenii. În Germania, spre exemplu, sectorul privat al construcțiilor de locuințe s-a intensificat după reunificare.

”Statul tinde să avantajeze individul, mai degrabă decât comunitatea, astfel că, în cele mai multe cazuri, lasă dezvoltatori privați să furnizeze locuințe”, explică Kerstin Brückweh, istoric la Universitatea Europeană Viadrina din Germania.

”Prăbușirea sectorului construcțiilor a generat apeluri pentru acordarea de stimulente, dar guvernele nu prea sunt dispuse să consume fonduri suplimentare după pandemie, mai ales pe fondul eforturilor de stabilizare a inflației. Rezultatul se reflectă într-o serie de eșecuri ale companiilor și în restructurări, care riscă să diminueze capacitățile de construcție pe termen lung”, subliniază agenția Bloomberg.

Foto: Profimedia

Citește și:

Administrația SUA sancționează 130 de firme și persoane din Turcia, China și Emiratele Arabe Unite, din cauza relațiilor cu Rusia

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?